1 Maart 2017

Becoming a real Scottie

Tegen al mijn verwachtingen in regende het niet toen ik uit het vliegtuig stapte op het vliegveld van Glasgow. Wat wel in lijn lag met mijn verwachtingen was het eerste wat ik zag toen ik het gebouw inliep. Het was een poster die de gehele muur bedekte met een whiskyreclame. Goed bezig Scotland!

Een van de eerste dingen die ik leerde over de Schotten sinds mijn aankomst was dat de Schotten extreem vriendelijk zijn. Als je tegen ze aanbotst zullen zij zich altijd excuseren, ook als het niet hun schuld is. Ook houden ze heel erg veel van muziek en is er op elke hoek van de straat wel een straatmuzikant te vinden. Niet alleen mensen met een gitaar, maar ook mensen die een versterker en microfoon hebben meegenomen en liedjes staan te zingen. In de stad loopt een man in een trainingspak rond die altijd staat te wachten bij een straatmuzikant voordat hij begint. Als ze dan beginnen te spelen doet hij zijn oortjes in en gaat hij op een soort hard-style manier dansen. Hierbij let hij helemaal niet op de muziek die de straatmuzikanten spelen. Het grappigste is nog wel dat als de muzikant klaar is en het publiek applaudisseert, hij gaat buigen, alsof ze voor hem klappen.

Het enige probleem met de Schotten is dat ze echt heel moeilijk te verstaan zijn. Ik dacht dat ik me wel zou redden met mijn Engels, maar de taal die ze hier spreken lijkt er niet eens op. Een Zweedse jongen zei zelfs tegen mij dat hij serieus dacht dat de taxichauffeur Zweeds met hem aan het praten was. Dit levert soms wel problemen op, bijvoorbeeld als iemand een presentatie geeft op de universiteit en ik er nog minder dan de helft van kan verstaan. Maar het heeft ook goede dingen teweeggebracht. Zo kon ik de buschauffeur niet verstaan en snapte niet hoe en hoeveel geld ik moest betalen en toen mocht ik gratis met de bus mee.

Omdat dit toch een blog is voor 9dagen20 heb ik natuurlijk ook gelet op hoe Schotten hier omgaan met alcohol en het verkeer. De overheid doet veel om de bevolking bewust te maken van hun alcoholgebruik. Op alle flessen en blikjes drank die je koopt staat hoeveel units het bevat. Zo wordt vrouwen aanbevolen niet meer dan 2 tot 3 units per dag te drinken. Dit staat niet alleen op de drank die je koopt in de supermarkt, maar zelfs op de glazen in de pub staat hoeveel units het bevat. En ze doen nog meer dingen in de pub om je bewust te maken van je alcoholgebruik. Zo hangen er poster over veilig thuiskomen na een avond stappen en zag ik zelfs een poster over hoe je verstandig om kan gaan met alcohol naarmate je ouder wordt.

De ideeën die ik had over Schotland zijn enigszins bevestigd. Ja, het regent hier veel. En ja, de Schotten houden erg veel van whisky. Maar al die regen levert wel hele mooie natuur op en met een regenjas merk je er niks meer van. En hopelijk krijg ik het accent een beetje onder de knie.

Nieuwste blogs

Manon Koopman

Manon heeft een half jaar stage gelopen bij een productiebedrijf in Berlijn. Ze heeft het erg naar haar zin gehad en schrijft hierover in haar blog.

Denyse Pfennings

Denyse heeft stage gelopen in een 5-sterren wellness resort in Zwitserland. In haar blog schrijft zij over haar ervaringen.

Eva Louwers

Na 4 maanden Glasgow is ons eigen lid Eva weer terug van haar minor in het buitenland. Lees in haar blog hoe ze het heeft gehad.

Tessa Jansen

Tessa heeft een half jaar in Granada gestudeerd. In haar blog verteld zij over het relaxte Spanje.

Landen

Blogs