23 november 2015

Het verkeer in Australië

Ik ben Lars, 22 jaar oud en ben bestuurslid bij 9dagen20. 17 augustus ben ik voor 3 maanden naar Australië toegegaan om daar rond te gaan trekken. Vanaf Cairns (Boven aan de oostkust) ben ik steeds met verschillende mensen, auto’s en kampers naar Adelaide (onderaan) gereden. Het was een hele mooie reis waarin ik veel dingen heb gezien en meegemaakt. Omdat wij met de stichting graag mensen willen informeren over de verschillen met Nederland wat betreft verkeer heb ik hier een stukje overgeschreven.

Het verkeer in Australië is anders dan in Nederland. Ten eerste moet je aan de linkerkant van de weg rijden. Ook zit alles in de auto gespiegeld, je zit aan de rechterkant, moet met links schakelen en je knipperlichten zitten rechts. Maar na een paar uurtjes te hebben gereden was ik hier al redelijk snel aan gewend.

Toen ik van Cairns naar Brisbane reed kreeg ik pas echt in de gaten hoe groot Australië is. Het zijn hele lange afstanden die je moet rijden, iets dat wij in Nederland niet kennen. In totaal heb ik zo 7000km gereden en dus een redelijk goed beeld gekregen van hoe het verkeer in Australië is. Van het rijden over lange verlaten wegen waar je niemand tegenkomt tot het rijden in miljoenen steden zoals Sydney en Melbourne.

Een van de grootste gevaren van het rijden in Australië zijn de lange afstanden. Omdat veel wegen erg lang zijn en met maar weinig verkeer is het af en toe best lastig geconcentreerd te blijven. Ik vond vooral het rijden in het donker vermoeiend. De wegen zijn daar niet verlicht en je moet goed opletten dat je geen kangoeroes aanrijdt. Je reed dan eigenlijk altijd met grootlicht en als je een groep kangoeroes zag ging je heel rustig rijden want die beesten springen vaak de weg over. Je ziet ook om de 10/15 km wel weer een dode kangoeroe liggen en zelf heb ik er ook bijna eentje op mijn motorkap gehad.

Tegen de kangoeroes kan je behalve goed blijven opletten weinig doen. Maar tegen vermoeid wel. Aan de kant van de weg heb je veel rustplaatsen met wc’s en soms douches, barbecues die je gratis mag gebruiken of “driver revivers” waar je gratis koffie kunt halen. Wat ik helemaal mooi vond waren alle gratis kampeerplekken. Ik had een appje om mijn telefoon, wikicamps, waar deze allemaal op te vinden waren en wat hier allemaal aanwezig was. Dus of er wc’s, douches, barbecues, etc waren. Omdat Australië toch een best duur land is en ik niet zo rijk ben heb ik hier dan ook vaak gebruik van gemaakt!

Wat me ook opviel waren de borden aan de kant van de weg, deze zijn in Australië veel directer. Er staan teksten op zoals “rest or R.I.P”, “survive this drive”, “Drowsy drivers die” en “survive this drive”. Ook hebben sommige wegen een bord aan de kant van de weg waarop staat hoeveel mensen dit jaar al verongelukt zijn op die weg. Jammer genoeg gebeuren er toch veel ongelukken, dat zag je wel aan alle monumentjes aan de kant van de weg. Wat ik een goede manier vond om mensen proberen wat alerter te houden waren de trivia borden. Dan had je steeds een bord met een vraag en dan 5km later een bord met het antwoord. Dit zodat mensen een beetje blijven praten en dus ook actiever achter het stuur zitten. Al met al vind ik dat de Australiërs goed hun best doen om het aantal verkeersdoden zo laag mogelijk te houden.

Een ander gevaar waren de bosbranden. Vooral boven in het land, waar het een stuk warmer is ben ik deze een paar keer tegengekomen. Gelukkig waren ze niet al te groot maar je moet er wel voor opletten. Zeker als je in dit soort gebieden in bossen gaat kamperen. Om mensen te informeren hebben ze aan de kant van de weg borden staan met het risico op bosbranden die dag. Ook hoor je op de radio waar bosbranden zijn en waar de kans heel hoog is dat ze ontstaan.

Al met al heb een geweldig tijd gehad in Australië. Veel mooie plekken gezien, dingen meegemaakt en mooie mensen ontmoet. Het is een heel groot land en daardoor ook heel veel te zien. Van regenwouden tot woestijnen, van bergen tot prachtige stranden. Zelf vond ik vooral het kamperen en bijna elke dag weer op een andere plek zijn heerlijk en kijk er ook erg naar uit om weer op reis te gaan.

En dus voor de mensen die naar Australië toegaan en daar gaan rijden, let goed op de kangoeroes, pas op voor bosbranden, rij niet te lange tijd aan een stuk, en natuurlijk niet onbelangrijk, blijf aan de linkerkant rijden!

Nieuwste blogs

Manon Koopman

Manon heeft een half jaar stage gelopen bij een productiebedrijf in Berlijn. Ze heeft het erg naar haar zin gehad en schrijft hierover in haar blog.

Denyse Pfennings

Denyse heeft stage gelopen in een 5-sterren wellness resort in Zwitserland. In haar blog schrijft zij over haar ervaringen.

Eva Louwers

Na 4 maanden Glasgow is ons eigen lid Eva weer terug van haar minor in het buitenland. Lees in haar blog hoe ze het heeft gehad.

Tessa Jansen

Tessa heeft een half jaar in Granada gestudeerd. In haar blog verteld zij over het relaxte Spanje.

Landen

Blogs