2 Februari 2017

Ich bin ein Berliner

Nog iets minder dan drie weken en dan zit mijn tijd in Berlijn er weer op. Ik had niet verwacht dat ik me in een vreemde, grote stad in deze zeven maanden zo thuis zou gaan voelen. Veel grote verschillen met Nederland zijn er niet te vinden. Het grootste wennen voor mij was om uit een klein dorpje te komen met nog geen 11.000 inwoners, en dan terecht te komen in zo'n metropool met 3,5 miljoen inwoners! Berlijn is een enorme stad. Het leuke er aan is dat in alle verschillende districten een andere sfeer te vinden is. Neukolln, de wijk waar ik woon, is bijvoorbeeld een turkse wijk waar ook veel studenten wonen. Deze wijk voelt als een totaal andere stad als de wijk Charlottenburg, waar alles heel westers en groot en luxe is. Zoals als ik al zei, heb ik niet veel hele grote verschillen ondervonden, maar het geen waar je (vooral als jonge student) wel op moet letten is het alcohol gebruik en het feesten hier. Het is hier toegestaan om op straat te drinken dus, vooral in de zomer, is de helft van de mensen op straat dronken.

Het is hier vrij normaal om bijna dagelijks naar de bar te gaan, en dan ook nog in het weekend te feesten. De clubs zijn hier ook open van vrijdag avond tot maandag ochtend/middag, dus naar huis gaan is geen must. Om dit vol te houden word er ook veel drugs verkocht en gebruikt in de clubs. Dat kan je in tegenstelling tot in Nederland niet laten testen. Het is dus belangrijk dat je wel je eigen grenzen kent, en daarmee oppast. Daarnaast heb ik een hoop kleine verschillen opgemerkt. Zoals dat niemand hier op het knopje bij het stoplicht drukt, dat het ongeluk brengt om iemand te feliciteren voor zijn/haar verjaardag, de huizen allemaal ontzettend hoog zijn, je de hele nacht door boodschappen kunt doen en je hier op heel veel plekken nog helemaal niet kunt pinnen. Verder heb ik een hele hoop enorm lieve mensen ontmoet, en een hele hoop leuke dingen meegemaakt. Berlijn is zeker een echte aanrader. Ik kom in ieder geval zeker terug!

Nieuwste blogs

Manon Koopman

Manon heeft een half jaar stage gelopen bij een productiebedrijf in Berlijn. Ze heeft het erg naar haar zin gehad en schrijft hierover in haar blog.

Denyse Pfennings

Denyse heeft stage gelopen in een 5-sterren wellness resort in Zwitserland. In haar blog schrijft zij over haar ervaringen.

Eva Louwers

Na 4 maanden Glasgow is ons eigen lid Eva weer terug van haar minor in het buitenland. Lees in haar blog hoe ze het heeft gehad.

Tessa Jansen

Tessa heeft een half jaar in Granada gestudeerd. In haar blog verteld zij over het relaxte Spanje.

Landen

Blogs