12 april 2016

Mijn eerste stageweek in Malta

Hoi allemaal,

Afgelopen week heb ik mijn eerste dagen stage gelopen. Ik loop stage op het St. Edwards College in Birgu. De school is echt enorm anders dan in Nederland, maar ik heb het wel ontzettend naar mijn zin. Ik heb mijn eerste week doorgebracht in Year 1 bij Miss Greta en in Year 4 bij Mister Harty. De verschillen zijn enorm!

Year 1y

De school is erg groot en heeft verschillende gebouwen. Zelf ben ik altijd te vinden in het gebouw van de junior school, maar er is ook een middle school en senior school te vinden. In de ochtend (van half 9 tot 2) sta ik in Year 1y. Ze werken hier met de letters x,y en z in plaats van met a,b en c. Year 1y bestaat uit 18 jongens van 5 jaar oud. Het niveau van hun lesstof is een beetje te vergelijken met groep 3 in Nederland. Ze kunnen al lezen en schrijven maar nog niet hele verhalen. Zinnen gaat al wel, en ook kunnen ze al sommen maken tot 100. Ik vind de klas een gezellige en gedreven groep en ik werd goed opgevangen. De jongens zien me echt als hun juf, al heb ik zelf het idee dat ik veel minder voor ze kan betekenen dan dat ik in Nederland voor mijn stagegroep kon. Verder bedanken ze me echt heel vaak dat ik er ben.

Year 4y

In de middag sta ik vanaf 2 uur bij Year 4y. Deze klas bestaat uit ongeveer 20 jongens van 9 jaar oud. Het eerste verschil dat ik opmerkte tussen year 1 en year 4 is dat ze in year 4 de leraar al met de achternaam benoemen. Verder krijgt groep 4 al veel exacte vakken zoals science, history, biology (wetenschappen en scheikunde, geschiedenis en biologie).

Verschillen met Nederland

Het eerste verschil waar ik ontzettend aan moest wennen is dat het alleen maar jongens zijn. Ik ben zelf altijd gemengde scholen gewend geweest, dus dit is echt helemaal nieuw voor mij. De jongens worden ook echt enorm strak gehouden. Ze moeten ’s ochtends in hun blazer naar school komen en hebben ook schoenen die ze alleen op school dragen. Ze dragen allemaal een uniform, tenzij ze gym hebben, dan dragen ze allemaal hetzelfde trainingspak.

De jongens moeten als ze op school aankomen allemaal ‘in line’ dat betekent dat ze recht (maar dan ook echt kaarsrecht) achter elkaar moeten gaan staan. Het hoofd van de school start dan een gebed en doet een aantal mededelingen die van toepassing zijn die dag. Eenmaal in de klas beginnen ze meteen aan het rooster tot 10 uur, dan hebben ze een kleine pauze tot 10:15. Daarna hebben ze weer les tot kwart voor 12, dan hebben ze een uur lang grote pauze en kunnen ze even lekker buiten spelen. Buiten wordt er vooral gevoetbald, en er staat een speeltoestel wat redelijk geliefd is. Door het voetballen is het plein niet echt een rustig plekje waar je op je gemak je lunch kan eten, maar de instelling lijkt een beetje op ‘daar worden ze hard van’.

Wat me verder opvalt is dat ze enorm op hun puntjes gewezen worden. Wanneer iemand iets niet goed doet zullen ze dat te horen krijgen, en niet via een subtiele hint of een lieve opmerking, maar door middel van schreeuwen. Hier schrok ik in het begin wel heel erg van omdat dat in Nederland niet echt gebruikelijk is, maar hier heel normaal.

Ik ben benieuwd naar de rest van mijn stageweken, maar eerst heb ik twee weken vakantie vanwege Pasen. Pasen schijnt hier een hele happening te zijn, dus we zullen zien!

Nieuwste blogs

Manon Koopman

Manon heeft een half jaar stage gelopen bij een productiebedrijf in Berlijn. Ze heeft het erg naar haar zin gehad en schrijft hierover in haar blog.

Denyse Pfennings

Denyse heeft stage gelopen in een 5-sterren wellness resort in Zwitserland. In haar blog schrijft zij over haar ervaringen.

Eva Louwers

Na 4 maanden Glasgow is ons eigen lid Eva weer terug van haar minor in het buitenland. Lees in haar blog hoe ze het heeft gehad.

Tessa Jansen

Tessa heeft een half jaar in Granada gestudeerd. In haar blog verteld zij over het relaxte Spanje.

Landen

Blogs