11 Mei 2016

Laatste weken Malta…

Hoi lieve allemaal,

Inmiddels komt het einde van mijn reis (helaas) al weer in zicht! De weken zijn voorbij gevlogen en ik besef totaal niet dat ik zo’n lange tijd in Malta geweest ben. Ik kijk er wel weer naar uit om weer thuis te zijn, maar toch voelt het onwijs dubbel: ik zou niet voor altijd hier willen blijven, maar het was toch wel echt heel erg leuk om even weg te zijn uit Nederland. Daarnaast heb ik natuurlijk hartstikke veel leuke dingen meegemaakt en gedaan hier, die ik hoe dan ook niet ga vergeten!

Mijn reisgenootje heb ik vorige week naar het vliegveld gebracht, en hier ging mijn reis verder in mijn eentje. Spannend, maar een leuke uitdaging vond ik zelf. Veel mensen vragen hoe ik er in godsnaam bij kom om als 17-jarig meisje (met niet al te veel spierballen) alleen op een eiland ver weg van Nederland te gaan zitten, en dat snap ik wel. Al denk ik er zelf totaal niet op die manier over. Ik zit inderdaad alleen op mijn stageschool en in een appartement met een vreemde, maar ik vind dat alleen maar hartstikke gaaf. Ik kan prima alleen zijn, en zou iedereen die hier ook geen problemen mee heeft zeker aanraden eens alleen naar een vreemd land te gaan. Nu was Malta natuurlijk niet helemaal vreemd meer voor mij, maar er kan genoeg gebeuren waarbij je niet in je eentje wilt zijn.

De laatste weken zijn voor mij vrij rustig verlopen. De laatste dagen stage zijn voorbij gevlogen en stonden volgepland met alleen maar leuke dingen, waaronder het afscheid. De volgende keer zal ik jullie vertellen over het afscheid van Malta en hoe thuiskomst geweest is.

Stel, je bent zelf nog aan het overwegen om alleen op reis te gaan, zeker doen! Een paar (niet onbelangrijke) dingen waar ik rekening mee heb gehouden toen ik alleen was:

Neem altijd (!!!) contant geld, je ID/paspoort en je telefoon liefst nog met oplader mee, waar je ook heen gaat. Als er wat gebeurd kan je in elk geval eten of drinken kopen, iemand bellen en jezelf identificeren. Niet iets waar je graag rekening mee houdt, maar je bedankt jezelf minimaal 100 keer als je het niet vergeten bent.

Ga doen waar je zin in hebt en geniet. Dit heb ik echt gedaan in mijn laatste weken. Ik heb me niet tegen laten houden door het idee dat ik alleen ben, maar gewoon lekker gedaan waar ik zin in had (en dan bedoel ik niet elke avond bij de Mc Donald’s eten….). Ik ben bijvoorbeeld gewoon op het strand gaan liggen of heb een terrasje gepakt in mijn eentje, en ik vond het heerlijk. Niemand die je vertelt wat je wel of niet moet doen, hou je aan je eigen regeltjes. ;)

Probeer zo min mogelijk alleen over straat te gaan in het donker. Vooral als je een meisje bent, hoe dit voor jongens is weet ik niet… Overdag is het geen probleem om in je eentje over straat te lopen, maar ’s avonds merk je wel dat er aantal mannen zijn die niet te verlegen zijn om je aan te spreken.

Bang om thuis te missen? Plan je dagen vol. Wanneer je bezig bent heb je vaak minder de neiging om thuis te missen. Ik ben bijvoorbeeld veel minder bezig met thuis wanneer ik op stage ben.

Schaam je niet voor het feit dat je alleen bent. Er zijn genoeg mensen die alleen op reis gaan tegenwoordig dus schaam je niet om alleen op een terras te gaan zitten of alleen iets te gaan doen.

Liefs!

Nieuwste blogs

Manon Koopman

Manon heeft een half jaar stage gelopen bij een productiebedrijf in Berlijn. Ze heeft het erg naar haar zin gehad en schrijft hierover in haar blog.

Denyse Pfennings

Denyse heeft stage gelopen in een 5-sterren wellness resort in Zwitserland. In haar blog schrijft zij over haar ervaringen.

Eva Louwers

Na 4 maanden Glasgow is ons eigen lid Eva weer terug van haar minor in het buitenland. Lees in haar blog hoe ze het heeft gehad.

Tessa Jansen

Tessa heeft een half jaar in Granada gestudeerd. In haar blog verteld zij over het relaxte Spanje.

Landen

Blogs