17 mei 2016

Een halfjaar in Granada

Wanneer je zou worden gevraagd om een paar cliché eigenschappen van een Spanjaard te noemen, zullen je vast antwoorden als ‘langzaam’ of ‘lui’ te binnen schieten. Ik zou graag willen dat ik deze stereotypen kon ontkrachten na een halfjaar in Granada (Andalusië, Zuid-Spanje) te hebben gestudeerd, maar helaas! Ik had natuurlijk voorgenomen om me hier niet aan te gaan ergeren en lekker mee te gaan doen in het relaxte levensritme. Wachten op de bus terwijl je niet weet wanneer hij vertrekt, alleen dat hij eens in de 20 minuten langs komt? Geen probleem. De openingsbijeenkomst op de universiteit waarbij pas 10 minuten na het aangekondigde begin een persoon verschijnt? Ik maak me niet druk.

Vervelender werd het al de derde dag dat ik er was, toen ik met een paar medestudenten een identiteitskaart voor buitenlanders wilde ophalen. Het was hartstikke mooi weer, en omdat wij als echte Nederlanders zo lang mogelijk nog van de zon wilden genieten, vertrokken we vroeg. Het kantoor opende om 9 uur, echter bij aankomst om kwart voor 9 werd ons verteld dat er al geen nummertjes meer beschikbaar waren voor die dag. Een beetje vreemd, maar omdat we ook even moesten wennen aan het mañana mañana (morgen, morgen) ritme, besloten we het de volgende dag gewoon maar weer opnieuw te proberen. Vanaf 8 uur stonden we toen dan ook in de rij. Die dag opende het kantoor om kwart over 9, want ja, waarom zou je elke dag precies om 9 uur open gaan? Tot onze grote verbazing waren er toen we eindelijk vooraan de rij stonden weer geen nummertjes meer beschikbaar! Maar na even doorzeuren ineens toch wel weer, dus we konden plaatsnemen in de wachtruimte, waar de uren verstreken. Ik had wel eens gehoord dat dit soort wachtpraktijken in Afrika normaal is, maar in een westers land als Spanje had ik dit niet verwacht. Uiteindelijk hadden we gelukkig na vijf uurtjes wachten en een paar blokjes om (omdat de kosten alleen bij de bank konden worden betaald, en omdat het kunnen pinnen bij een bank in Spanje blijkbaar geen vereiste is om een bank te kunnen zijn, dus dit kon niet) het felbegeerde papiertje (ja letterlijk papiertje) in handen! En het leek alsof iedereen het de normaalste zaak van de wereld vond om een hele dag uit te trekken om één administratief dingetje te regelen. Tranquila (rustig) en no te preocupes (maak je geen zorgen) zijn dan ook woorden die ik vaak heb horen vallen.

Een ander goed voorbeeld hiervan, koppelend aan het doel van de oprichting van deze website, is het feit dat ook in Spanje zich niemand druk leek te maken om het rijden met alcohol op. Achteraf natuurlijk erg dom, maar ik ben zelf ook ‘s nachts in de auto gestapt van iemand die toch al wel wat meer dan twee consumpties had genuttigd. Ik heb later nog wel aan een Spanjaard die hierbij ook aanwezig was gevraagd of dit hier eigenlijk normaal was. Het antwoord dat ik kreeg was zelfs bijna bevestigend: ‘Er is toch bijna geen verkeer hier ’s nachts, dus dan is het ook niet zo gevaarlijk’… Oke. Maar ik denk er de volgende keer wel beter bij na!

Nog een typisch beeld dat veel mensen hebben van Spanjaarden, is dat zij bijna geen andere talen spreken. Ook dit is heel erg waar. Een van de eerste dagen wilde ik een simkaart kopen en daarvoor had een winkelmedewerkster mijn paspoortgegevens nodig. Aangezien alles daar in het Nederlands, Engels én Frans opstaat, verwacht je dat niemand er problemen mee heeft om dit te begrijpen. Maar na de lange tijd wachten (hier was ik al bijna aan gewend inmiddels) bleek dat er mensen bestaan die denken dat ‘Nederland’ ‘Noorwegen’ betekent. Ook behoort place of birth en last name blijkbaar al niet meer tot de Engelse vocabulaire van een Spanjaard, waardoor ik volgens het contract Teresa (eigenlijk was alleen een naam overtypen blijkbaar al te veel gevraagd) Ommen Ommen (mijn geboorteplaats) heette! Maar gelukkig is deze niet aanwezige kennis van andere talen natuurlijk alleen maar handig als je naar Spanje gaat om Spaans te leren. Wanneer je een docent op de universiteit niet kan overtuigen van het feit dat Denemarken niet tot Nederland behoort, weet je dat sommige mensen ook gewoon niets aan hun gebrekkige wereldkennis kunnen doen.

Maar naast de af en toe tot irritatie leidende momentjes staat Spanje ook bekend om de fiesta’s! Vanaf september is er volgens mij elke maand wel een of andere feestdag geweest, van de dag van de Spaanse grondwet tot de herdenkingsdag van de beschermheilige van Granada. Ook is het normaal om wanneer een feestdag op een zondag valt, ook maandag nog vrij te zijn. Een lang weekend heb je overigens ook nodig, om bij te kunnen komen van de lange nachten als gevolg van disco’s en clubs die pas om 3 uur ’s nachts open gaan. En wanneer er dan op dinsdag weer een feestdag is, en je ook al standaard elke vrijdag vrij bent, is er veel vrije tijd om leuke reisjes te maken! Zo heb ik verschillende stranden met mooie dorpjes bezocht en ben ik naar Sevilla, Córdoba, Gibraltar, Ronda en zelfs Marokko geweest.

Helaas ben ik nu alweer een tijdje terug naar Nederland, maar ik mis het Spaanse leven nog regelmatig! Al is het alleen maar om de zon die bijna elke dag scheen en de gratis (!) tapa’s (lees: hele maaltijden) die je bij je drankje (met een prijs goedkoper dan in Nederland) kreeg. Naast de gratis tapas is Granada sowieso een aanrader om heen te gaan: er zijn superveel mooie en interessante dingen te zien en er is altijd wel wat te beleven. Dus voor iedereen die er ook over nadenkt om een tijdje van het Spaanse leven te gaan genieten: twijfel niet langer!

Nieuwste blogs

Manon Koopman

Manon heeft een half jaar stage gelopen bij een productiebedrijf in Berlijn. Ze heeft het erg naar haar zin gehad en schrijft hierover in haar blog.

Denyse Pfennings

Denyse heeft stage gelopen in een 5-sterren wellness resort in Zwitserland. In haar blog schrijft zij over haar ervaringen.

Eva Louwers

Na 4 maanden Glasgow is ons eigen lid Eva weer terug van haar minor in het buitenland. Lees in haar blog hoe ze het heeft gehad.

Tessa Jansen

Tessa heeft een half jaar in Granada gestudeerd. In haar blog verteld zij over het relaxte Spanje.

Landen

Blogs